Om BarlindBeer


BarlindBeer AB är ett småskaligt bryggeri som startade våren 2015 av Jonas Barlind på Björkö i Göteborgs norra skärgård. Efter att ha arbetat flera år som forskande kemist inom läkemedelsindustrin och därefter som miljökonsult bestämde sig Jonas för att låta hobbyn hembryggning ta över yrkeslivet. Många faktorer låg bakom det stora beslutet men den utlösande faktorn var den hedrande första platsen i "IPA Homebrew Competition" som arrangerades av Pot Belly Brew Shop, En Öl & Whiskymässa, BrewDog Bar GBG samt Beerbliotek. Så fantastiskt roligt när andra uppskattar det man bryggt. Läs mer om tävlingen.

 

 

Bryggverket är en 200 liters Braumeister och jästankarna är fyra till antalet. Tre av dessa rymmer 525 liter och en 240 liter. De stora tankarna fylls med två bryggningar. Jästankarna kyls genom att köldbäraren till husets bergvärmepump leds in i bryggeriet efter att den har gjort sitt jobb i värmepumpen. På så vis fås en mycket energieffektiv kylning samtidigt som energibrunnen fylls på med energi från jäsprocessen. Det blir verkligen win win.

 

BarlindBeer har som målsättning att tillverka god öl av hög kvalitet, såväl lättöl, folköl som starköl, samt sträva efter att bedriva ett ekologiskt hållbart företagande för att minimera negativ miljöpåverkan. En del i detta är exempelvis att den förbrukade malten (drav) från bryggningarna lämnas till öns grisar för att där tjäna som föda.